Zuurkoolschotel met Bataat en Banaan

11zuurkoolschotel met bataat en banaan

Het is weer november en tijd voor een heerlijk recept met zuurkool!

Waarom zuurkool? Zuurkool is een medicinale groente en heerlijke winterkost.

Weerstand

Zuurkool is een gefermenteerd product. Door de fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.  Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg). Een tekort aan vitamine C was de oorzaak van scheurbuik. Vitamine C verhoogt de weerstand en voorkomt daarmee verkoudheid en andere infecties.

Lactobacteriën

Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (lactobacteriën). Lactobacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor. Zuurkool voegt deze dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Ook via deze route versterkt zuurkool ons immuunsysteem. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

Stoelgang

De lactobacteriën zorgen dus voor een gezonde darmflora waardoor de werking van de darmen gunstig beïnvloed wordt, maar daarnaast is zuurkool ook rijk aan vezels. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede werking van onze darmen en voorkomen zowel obstipatie als diarree.

En….

Mede door de hoge dosis aan vitamine C, maar ook door een hoog gehalte aan andere vitaminen en mineralen,  zorgt zuurkool eveneens voor een goed zuur-base-evenwicht..

Door het fermentatieproces is zuurkool veel lichter verteerbaar dan de witte kool waar het van bereid wordt.

Door het zwavelgehalte is het ontsmettend en wormwerend.  Zuurkoolsap drinken helpt  tevens ook bij acné en eczeem.

Rauw

Koop bij voorkeur zuurkool ‘uit het vat’, ‘onbewerkt’. ‘Kant-en-klaar’ zuurkool, bijvoorbeeld uit blik, pot of ‘kant-en-klare’ magnetronmaaltijd bevat minder voedingsstoffen, omdat het tijdens de productie sterk verhit wordt.
Door het koken verdwijnen belangrijke voedingsstoffen. Verwerk zuurkool daarom zoveel mogelijk rauw.
Let er wel op dat je verse zuurkool niet te lang bewaard, want alleen al door contact met lucht gaan vitaminen verloren. Zolang de verpakking luchtdicht is, is het prima.

Recept

Benodigheden:
Voor 3-4 personen
  • 500 gram zuurkool
  • 350 gram schapen- of rundergehakt
  • 500 gram bataat
  • 4 bananen
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 el Garam Masala
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 Graden. Schil de bataat en snijd deze in stukken. Kook de bataat in 15 minuten gaar. Snijd de ui in halve ringen en de knoflook in stukjes. Fruit de ui. Voeg de olie, de knoflook, het gehakt en de garam masala toe. Bak het gehakt rul. Snijd de banaan in plakjes. Pureer de bataat en roer er een losgeklopt ei door. Vet de ovenschaal in met olie. Vul de schaal achtereenvolgens met de zuurkool, het gehaltmengsel, de banaan en eventueel met 100 gram biologische rundersalami. Dek de schotel met de bataatpuree. Zet de ovenschotel in 1 uur in de oven. (Dit verschilt natuurlijk wel per oven dus houd het gerecht in de gaten)

2 Responses
    1. De Garam Masala staat inderdaad bij de kruiden en dan zou ik kiezen voor de Garam Masala van Jonnie Boer. Je kunt deze ook zelf maken, maar daar heb je ook weer heel veel losse kruiden voor nodig. Volgende keer zal ik dit recept ook delen.