TABATA
Wat is Tabata?
Tabata is een korte interval*trainingsmethode waarbij jezelf de hoogte van de intensiteit bepaalt.
De Tabata training duurt 4 minuten en bestaat uit 8 intervallen. Een HIIT-vorm en aanrader voor iedereen!
*Interval: de tijdsduur tussen twee gebeurtenissen.
De oorsprong van Tabata
Tabata is vernoemd naar Dr. Inzumi Tabata, een Japanse onderzoeker. Hij zocht naar een methode om in een korte tijd een complete workout te doen.
De voordelen
We kunnen stellen dat Tabata training, net als een HIIT training, erg prettig is. Het is kort, intensief en plezierig.
De training is aantrekkelijk, omdat het verbluffende en spectaculaire resultaten heeft. Je hoeft tegenwoordig alleen maar even te Google-en op Tabata of HIIT om een waslijst aan goede recensies te lezen. Dat komt omdat de mens niet gebouwd is om uren aan één stuk door fysieke inspanning te leveren. Korte, intensieve trainingen zijn beter!
Tabata is populair, omdat de meeste mensen moeite hebben met (uren) lange cardiosessies om zo overgewicht kwijt te raken. Een Tabata training is zo voorbij.
Hoe werkt een Tabata training?
Allereerst zorg je ervoor dat je goed bent opgewarmd. Met een warming up van ongeveer 5 tot 10 minuten.
Zodra je lichaam opgewarmd is, begin je.
We beginnen met een interval van 20 seconden waarbij je versnelt naar je maximale vermogen. Vervolgens heb je een korte periode van 10 seconden rust. Vervolgens versnel je weer naar je maximale vermogen.
Dit proces herhaal je 8 keer. Belangrijk is dat de intensiteit steeds gelijk is (maximaal voor maximaal resultaat).
Waarom Tabata?
Tabata maakt je sterker, verbetert je conditie en zorgt voor een versnelde stofwisseling waardoor je gemakkelijker vet verbrandt.
Vaak wordt de Tabata, net zoals de HIIT methode gebruikt om af te vallen. Bij HIIT ligt dat aan de intensiteit.
Het principe van afvallen is eigenlijk heel erg simpel: je lichaam moet meer energie verbranden dan dat het binnen krijgt.
Tabata helpt je bij het verhogen van je energieverbranding. Hoe dat werkt, wordt hieronder uitgelegd.
Voordat Tabata en HIIT bekend raakten, maakten veel fitnessmodellen gebruik van langdurige cardiosessies om overtollige vetreserves te verliezen (afvallen).
Met lange cardiosessies spreek je voornamelijk de vetreserves aan. Als de inspanning zwaarder wordt dan verschuift de primaire energiebron van vetten naar glucose. Nu zal je denken dat dus langdurige sessie op bijvoorbeeld een crosstrainer toch het meest effectief zijn voor vetverbranding. Dat is dus onjuist! Uit onderzoek is gebleken dat een training op een hoge intensiteit effectiever kan zijn voor vetverbranding, als je periodes van zware en lichte inspanning afwisselt.
De reden hiervoor is dat de naverbranding van een Tabata training velen malen hoger is dan een lange training op een lage intensiteit.
Na een aantal dagen is er in totaal meer vet verbrand met een Tabata en/of HIIT methode in vergelijking met de langdurige cardiosessies. Verder zorgt een Tabata en/of HIIT training voor een verhoogde verbranding van vetcellen.
Daarnaast activeert een Tabata training beide soorten spierweefsels: type 1 en type 2 spierweefsel. Hiermee train je tegelijk je conditie en je kracht.
Een Tabata training geeft je metabolisme een flinke oppepper. De truc wat hierbij komt kijken is afgekort naar EPOC.
EPOC staat voor Excess Post-exercise Oxygen Consumpsion.
Hiermee wordt uitgedrukt dat je na de training nog steeds calorieën verbrandt. Hoe groter de Tabata work-out, hoe hoger je EPOC ligt.
Het is een goede en effectieve aanvulling op een huidige training. Bovendien is het lekker afwisselend.
Voor wie is de Tabata methode geschikt?
Hardlopers, fietsers, waterpoloërs, voetballers, vechtsporters, duurtrainers, korfballers, fitness beoefenaars, bodybuilders, mensen die af willen vallen, mensen die bouwen aan een betere conditie, mensen die lekker in hun vel willen zitten, mensen die plezier in sport willen hebben. Kortom: Tabata is eigenlijk voor iedereen geschikt!
Tabata in combinatie met een andere sport
Als je Tabata training gaat combineren met andere sporten dan kan dat zorgen voor overtraining. Wil je Tabata naast je huidige training combineren, probeer dan niet iedere dag een Tabata training te doen. Een herstelperiode is erg belangrijk. Om de dag kan, maar luister naar je lichaam.
Wil je ook Tabata/HIIT?
Kijk op ons lesrooster voor de dagen waarop wij Tabata/HIIT training(en) geven. Schikt het niet? Kom dan naar ons. We kijken dan naar andere mogelijkheden, één daarvan is Personal Training. Wij helpen u graag uw doel te bereiken!
Voor meer informatie en/of mogelijkheden kunt u hier contact met ons opnemen.