
Het geheim van een gezond leven? Trek je buik in!
Dit zegt content director Andrew Nagy.
Dit heb ik binnen 20 minuten na mijn eerste Pilates-les geleerd: ik heb geen idee wat ik doe, maar ik weet dat ik het slecht doe. Hier krijgt zelfs het eenvoudigste verzoek een nieuwe betekenis. “Maak die ribben plat, Andrew, of ik doe er wat barbecuesaus op”, blaft de instructeur. Ok, dus niet alles is zo eenvoudig als het lijkt.
Heb je je ooit afgevraagd over het moment in het leven waar het allemaal bergafwaarts gaat? Je verliest je grip, je voorsprong, je tempo? Ik maak me er bijna dagelijks zorgen over. Maar ik denk dat het eigenlijk helemaal geen moment is. Je lijf brand niet, het raakt langzaam in verval.
Hoe:
Je raakt geblesseerd als je jong bent, maar je neemt de moeite niet om goed te revalideren. Al snel begin je met het oppikken van kleine andere kwaaltjes, omdat je het eerste probleem niet echt hebt opgelost, dus de rest van je lichaam over compenseert. De jaren verstrijken en je mist uiteindelijk steeds meer beweging/training. Je stopt met sporten, omdat je waarschijnlijk nu een gezin hebt en als je niet bij hen bent, ben je aan het werk, zittend, zinkend, rug gebogen, gebogen schouders, langzaam maar zeker verzakkend.
Dus hoe dan ook, dat ben ik. Maar er is een goede kans dat jij het ook bent. Tenminste, dat dacht Joseph Pilates.
Het verhaal gaat dat het tijdens de Eerste Wereldoorlog in een Brits gevangenenkamp was dat hij op het idee kwam voor Pilates (hij noemde het Contrology.) Toen de mannen in het kamp met de dag zwakker werden, merkte Pilates op dat de katten op het kamp lenig en veerkrachtig bleven. Als ze niet op muizen gingen jagen, rekten ze zich uit en hielden ze hun spieren in leven. Pilates creëerde een koers die zijn medegevangenen konden doen om die beweging te repliceren.
Blijkt dat die katten ons voor gingen. Vanaf de dag dat we stoppen met rennen, springen, in bomen klimmen en over het algemeen klauteren over de plaats zullen we klachten krijgen. Een cursus van drie weken in Pilates heeft me dit doen inzien.
De studio’s hebben vaak mooie uitzichten en vol met apparatuur met de kenmerkende middeleeuwse martelwerktuigen. Maar het is de mat die me de nachtmerries bezorgt. Op een gegeven moment heb ik het gevoel dat ik alle controle over mijn lichaam aan de instructeur gegeven. Die achter me staat en mijn zwaaiende ledematen in de juiste oefenhoudingen probeert te brengen – er zijn 34 sets die ik lang niet kan voltooien.
Maar zoals Pilates zelf zei, dit gaat over hoe de geest het lichaam bestuurt (Contrology). Het gaat over neurale verbinding, en dat is iets dat we zijn vergeten. Onze lichamen bewegen ruwweg meer in gewoonte dan wat dan ook. Wanneer je wordt gevraagd je schouder plat op de grond te plaatsen, zou dat echt geen probleem moeten zijn, toch? Maar de realiteit is dat de meeste mensen het waarschijnlijk niet kunnen doen – althans niet zonder alle verkeerde delen van hun lichaam te gebruiken. Concentreren om het op de juiste manier te laten gebeuren, is echt vermoeiend. In één klas vind ik het letterlijk onmogelijk om mijn hiel op de grond te zetten met behulp van een voetcorrector. Ja, dat was een hoogtepunt.
“Pilates maakt je lichaam sterk en soepel,” legt de instructeur uit, mijn schouder in een positie duwend waar die echt niet wil zijn. “De instructeur houdt van Pilates. Ze doet het al 17 jaar en springt soms in een dierlijke positie, gewoon om te laten zien hoe ons lichaam klaar moet zijn om te bewegen met een opzegtermijn van een seconde.
“De beste manier om ernaar te kijken is een two way stretch vanuit een sterk centrum (sterke core),” legt ze uit, terwijl ik mijn benen hoog in de riemen van de Cadillac steek (pilates apparaat}. “Door alle kernspieren (Core) te trainen om je lichaam te ondersteunen en je wervelkolom te verlengen, verbetert je spierstelsel en ook je houding. Pilates geeft je de mogelijkheid om die houding in het dagelijks leven te behouden. ”
Dat vermogen was iets waar Pilates zelf ook van geobsedeerd was. Zijn methode was om je een lichaam te geven dat geschikt was voor de uitdagingen van het leven.
Hier is een test voor je:
Ga voor een spiegel staan en ga zo normaal mogelijk staan. Trek nu je buik naar binnen en duw je schouders naar achteren. Direct ziet je lichaamsvorm er beter uit, toch? Je schouders worden breder en je staat iets rechter op. Nu is dit normaal bedoeld, maar om daar te komen is werk nodig. Tien één-op-één sessies en vervolgens slechts een uur of twee per week zou voldoende moeten zijn, maar het is het waard. Pilates is een goede resetknop voor je lichaam.
Maar onthoud dit:
Niet alle lessen zijn hetzelfde. Streef naar iemand die zo dicht mogelijk bij de methoden van Joseph Pilates blijft. Het zal gemakkelijker worden – echt waar. Uiteindelijk zal je lichaam ongecontroleerd in positie komen – en je kunt het ook overal doen. De sleutel tot alles? Trek je buik naar binnen. Blijf het proberen tot het geen inspanning meer is.
Pilates is een van de moeilijkste, meest verbonden trainingen die je kunt proberen – vooral omdat geen enkele andere les je op deze manier op je lichaam laat focussen. Ja, CrossFit is een zware en heftige training en zo ook een Bootcamp of HIIT training. Deze trainingen zullen je heel veel spierpijn bezorgen en in je wekelijkse trainingen ook zeker zo’n training doen.
Maar de basis, de kern, de kracht om je lichaam er doorheen te krijgen en toch nog goed te zijn? Dat komt door Pilates.
Bron: gqmiddleeast