Dit Pompoen-Ontbijt Brood is een favoriet van mij en daarom eet ik het niet alleen als ontbijt. Het is namelijk ook erg lekker bij een kopje thee als je zin hebt in iets lekkers en gezonds. De pruimen en de pompoen hebben een gunstig effect op je darmen en brein. Snijd het brood in stukken en vries het per twee stukjes in en dan heb je altijd een heerlijk stukje brood op voorraad. Ik besmeer het altijd met een beetje extra-vierge Kokosolie. Kies wel voor deze kokosolie. Waarom?
Met extra vierge kokosolie wordt vaak bedoeld: kokosolie van de hoogste kwaliteit. Maar wat betekent extra vierge kokosolie en wat zijn de eigenschappen van deze bijzondere kokosolie?
Kokosolie is een vet of olie, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het smeltpunt ligt zo tussen de 24 en 26°. In ons klimaat spreken we dan ook technisch van een vet.
Uiteraard zijn er verschillende soorten kokosolie, van lage tot hoge kwaliteit. Hieronder volgt een beknopt overzicht.
- RBD kokosolie: Refined, Bleached, Deodorized
Dit wil zeggen: geraffineerd, gebleekt, ontgeurd. Dit is wel de allerslechtste soort kokosolie die je kunt krijgen.
Waarom? Omdat het is bewerkt: ontgeurd, gebleekt en geraffineerd, waardoor de belangrijke eigenschappen van de originele kokosolie verloren gaat. Denk hierbij aan verlies van vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytosterolen en de unieke moleculaire samenstelling van kokosolie waar het juist zijn kracht aan ontleent. Dit soort kokosolie wordt vaak erg goedkoop aangeboden. Met reden.
- kokosolie van industrieel gedroogde copra (= gedroogd kokosvlees).
Niet zo slecht als RBD kokosolie, maar doordat deze kokosolie door vuur of in ovens gedroogd is, is ook hier sprake van kwaliteitsafname door bvb vitamineverlies. Bovendien kunnen verbrandingsaroma’s en microscopisch kleine vervuilingen zoals roetdeeltjes in het kokosvlees terecht komen, wat de smaak en houdbaarheid negatief beïnvloedt.
- koudgeperste kokosolie van biologische kwaliteit.
Dit is wat je in je keukenkastje wilt hebben staan, omdat dit de beste kwaliteit is. Het is biologisch, zonder toevoegingen, niet behandeld met giftige pesticiden en koudgeperst, waardoor vitamineverlies minimaal is.
Maar wat is dan extra vierge kokosolie?
Zoals gezegd wil men met de term “extra vierge kokosolie” vaak een kwaliteit kokosolie aanduiden die boven de rest staat. Maar de werkelijkheid is: de term is totaal misleidend. Extra vierge is namelijk een term die helemaal niet thuishoort bij kokosolie. De term hoort thuis bij olijfolie.
Extra vierge zegt iets over de oogstmethode en zuurtegraad van olijfolie. Eigenschappen die geenszins betrekking hebben op het product kokosolie.
“Slimme” kokosolie marketeers gebruiken de term dan ook onterecht om hun waar een kwaliteitsstatus te geven die eigenlijk niet ter zake doende is. Extra vierge kokosolie is net zo goed als vierge kokosolie.
Vaak wordt wel de term ‘virgin’ gebruikt (‘maagdelijk’), omdat in de topkwaliteit kokosolie alleen jonge kokosnoten worden gebruikt waarvan de voedingswaarde (nog) maximaal is.
Als je goede kokosolie wilt hebben, wees dan op zoek naar biologische kokosolie, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst ook niet ontgeurd.
Het recept!
Ingrediënten
- 500 gram pompoen (schoon, zonder schil en pitten)
- 250 gram gedroogde pruimen
- 1 flinke lepel kokosolie extra virgin
- 2 flinke dessertlepels cacao of carobe poeder (ca. 40 gram)
- 2-3 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels kaneel
- Snufje zout
- ca. 100 gram wat zoetere, zeer fijn gemalen noten (cashew-, pistache- of pecannoten)
- ca. 100 gram zeer fijn gemalen zonnebloempitten
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 2 flinke eetlepels boekweitmeel (ca. 40-50 gram)
- 10-12 gram psylliumvezels (of 6-8 gram agar-agar of pectine)
Bereiding
Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd deze in grove stukken en kook de pompoen beetgaar in een laagje water. Voeg ca. 1 minuut voor je de pan van het vuur haalt de gedroogde pruimen toe. Laat het water goed weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer het geheel. Maal de noten en pitten tot meel en voeg ze, met de rest van de ingrediënten toe en proef even. Voeg evt. wat carobe, cacao, specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Doe op het laatst pas de psylliumvezels/agar agar of pectine erdoor. Doe een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Bak de cake ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier. Laat opstijven in de koelkast voor je de cake gaat aansnijden. Erg lekker om een plakje te besmeren met een beetje roomboter of kokosolie
* door de psyllium of agar agar toe te voegen, voeg je een hele gezonde vezel voor je darmen toe. Ook wordt de cake een stuk steviger door deze ingrediënten.
Dit heerlijke recept is van Rineke Dijkinga.