Pilates – Terug in de tijd

11joseph pilates

Het ontstaan van de oorspronkelijke Pilates

Joseph H. Pilates werd geboren in Düsseldorf in Duitsland en leefde van 1880 tot 1967. Zijn vader was van Griekse afkomst en een prijswinnend gymnast en zijn moeder een Duitse verpleegster. Als kind leed hij aan astma en acute reuma. Door zijn ziektes en omdat hij als jongentje altijd gepest werd, wijdde hij zijn leven aan het verbeteren van zijn fysieke gesteldheid. Hij verdiepte zich in het bestuderen van het menselijke lichaam en gymnastiek. Zo kwam hij op zijn 14de levensjaar tot de conclusie dat de moderne levensstijl, een slechte houding en een inefficiënte manier van ademhaling de grondleggers zijn van een slechte gezondheid.

Twee jaar voor de eerste wereldoorlog verhuisde Joseph naar Engeland om zijn carrière als bokser en zelfverdediginginstructeur voort te zetten. Tijdens de oorlog werd hij samen met andere Duitsers geïnterneerd in een kamp te Lancaster. In dit kamp bedacht hij een reeks van oefeningen die berusten op zijn kennis vanuit de yoga, zen, Griekse en Romeinse lichamelijke theorieën. Deze oefeningen staan in de huidige tijd bekent als matwork. Dit zijn oefeningen die op de vloer (op een mat) worden uitgevoerd.

Een paar jaar later, werd hij overgebracht naar een ander kamp, waar hij verder als verpleger fungeerde. Hier kwam hij in aanraking met vele verschillende ziektes en fysieke verwondingen waardoor hij materiaal had om zijn Pilatesmethode toe te passen en om patiënten beter te maken. Dit was het begin van de oorspronkelijke Pilatesmethode.

Na de eerste wereldoorlog verhuisde Joseph in 1926 naar New York. Onderweg leerde hij zijn vrouw Clara kennen, een opgeleide verpleegster. Samen richtte zij een oefensysteem op oorspronkelijk genoemd Contrology. Het unieke opleidingsregime van Joseph en Clara Pilates heeft zich, na 80 jaar studie en ervaringen, bewezen als een efficiënte en veilige methode van trainen waarbij in plaats van het isoleren van spiergroepen het lichaam als geheel wordt getraind.

Na de dood van Joseph Pilates in 1967 werd zijn werk voortgezet door zijn vrouw en leerlingen. Vandaag de dag wordt Pilates over de hele wereld beoefend en wint zijn methode nog iedere dag aan populariteit bij professionele dansers, atleten, filmsterren, in de fitnesswereld en in sommige landen als Australië, Amerika, Duitsland, Engeland ook in de fysiotherapie. Zo levert Pilates onder meer in Australië al meer dan 30 jaar positieve fysiotherapeutische behandeleffecten op.