Sporten en Burn Out

11

Tijdens een burn-out kan het doen van de was voelen alsof je een marathon hebt gelopen. Toch kan het voorkomen dat je je jezelf forceert om te gaan hardlopen, omdat het je vroeger hielp met bijvoorbeeld je hoofd leegmaken. Maar draagt het sporten nu echt bij aan herstel als je een burn-out hebt?

Mensen met een burn-out zijn vaak doorgegaan op mentale, emotionele en fysieke processen, omdat ze vonden dat dat moest. Ook blijven velen actief sporten terwijl ze eigenlijk al uitputting voelen. Niet zomaar moe. Maar echt uitputting. Ze sporten om het hoofd leeg te maken, omdat zij zich daar normaal gesproken weer goed door voelen. Daar zit de saboteur. Iemand met een aankomende burn-out heeft niet door dat ie daar het laatste stukje wat z’n bijnieren nog kunnen leveren aan adrenaline opmaakt. Je maakt eigenlijk jouw uitgeputte systeem zó uitgeput dat je omvalt, door te sporten. Dat is voor sporters heel confronterend om terug te moeten draaien. Het is essentieel als je een burn-out hebt, of je loopt er tegenaan. Dat je low-intensity beweegt. Dus intensief sporten met een burn-out is een no go.

Goed, low-intensity bewegen is key, dus. Maar wat houdt dat precies in?

‘Pilates is fantastisch. Pilates is een combinatie van een hele goede ademhaling en het verbeteren/controleren van je lichaamshouding,’ ‘Ademhaling is een onderdeel bij Pilates wat aandacht krijgt. Je gaat tijdens Pilates naar de flank-ademhaling. Dat is ademhaling naar een hele diepe laag. Ademhaling is de manier om te zorgen dat je nervus vagus weer gezond wordt. Dit is het contact tussen je brein en je lichaam. Deze gaat langs alle organen en gaat goed op een goede ademhaling. Pilates is heel goed daarvoor.’ Ook kun je een ademhalings- en/of meditatiecursus gaan volgen.

Zijn er nog meer dingen die je kunt toepassen op het gebied van fitheid om je lichaam te ondersteunen tijdens een burn-out? Op mentaal, emotioneel en fysiek vlak? ‘Accepteer waar je nu bent om volledig gezond te worden. Om volledig healthy te worden, moet je mentaal, emotioneel en fysiek gezond zijn. Focus je op gezond eten. Kijk naar je waterhuishouding. Let op hoe je eet en hoe je lichaam reageert. Het kan zijn dat je darmen jouw gezonde voeding al een tijd niet opneemt door mentale stress. Dan kan je wel heel gezond eten maar als je darmflora helemaal plat is en de voeding niet opneemt door chronische stress ben je net zo ver van huis. Heel gezond leven betekent gezondheid op alle niveaus. Kijk naar je mentale processen en hoe je over je grenzen heen gaat en kijk vooral ook naar hoe jij je dag, je bioritme kan doseren: slapen, eten, gezond omgaan met je tijd.

Belangrijk: begin pas weer met sporten zodra je een soort van regelmaat voelt en je het idee hebt je het mentaal, emotioneel en fysiek gezond is voor je. Vanaf dat punt kun je het ook weer opbouwen.