Een nieuwe leefstijl is een makkie …

11

Ja ja, zal je nu wel denken. Echt waar, het is heel makkelijk.

Je hoort het wel meer. Een alcoholist, die een tweede kans krijgt met een levertransplantatie. Iemand, die een hartaanval krijgt en besluit te stoppen met roken. En ik, die verslaafd is aan lekker eten en besluit om af te vallen. Ik moet je wel verklappen dat dat niet van de ene op de andere dag is gebeurt, maar dat er iets moest veranderen was al enige tijd duidelijk.

Ik vertel je graag iets over mijn jeugd en het moment dat ik op kamers ging. Mijn ouders waren al vroeg gescheiden en ik woonde bij mijn moeder en broertje. We hadden het financieel niet breed en mijn moeder trakteerde ons op speciale momenten met eten. Met mijn verjaardag mocht ik kiezen wat we aten en met de Kerstdagen kocht zij bijzonder fruit en andere lekkernijen. Zaterdag was patatdag en mochten we chipjes bij het tv kijken ‘s avonds.

Eten kreeg hiermee de associatie van gezelligheid. Bij verjaardagen maakte ik lekkere hapjes klaar en keek ik graag naar kookprogamma’s op tv.

Op het moment dat mijn hormonen begonnen te veranderen, begon ik ook dikker te worden. Ik reed paard en fietste iedere zaterdag naar de manege. Andere sporten was geen geld voor en las ik liever een boek of zat ik voor de tv. Zodra het tijd was om uit te vliegen was er geen beperking meer op wat ik at. Natuurlijk waren chips niet goed voor je of die lekkere Bounty kon ik ook beter laten liggen.

Ik ging Facility Management studeren en werken in de catering. In die periode werden personeelsuren zoveel mogelijk beperkt en kochten we zoveel mogelijk convenience in. Iedere keer als er weer een nieuw product op de markt werd gebracht, probeerden wij het uit. Het smaakte allemaal even lekker en de vers producten liet ik dan ook graag liggen.

Als ik daaraan terug denk, vraag ik me nog steeds af: “Waar was ik eigenlijk mee bezig?!”

Door mijn werk bleef ik kiezen voor gemaks eten en dronk ik bij regelmaat Christal Clear. Light was immers beter dan de normale producten. Toen koos ik voor de “kies bewust” logo’s en geloofde ik alles wat de reclames me vertelde. Maar toch werd ik dikker en dat was toch wel iets waar ik me zorgen over maakte. Ik heb het wel altijd beperkt, door op tijd op dieet te gaan. Ik ben nooit zwaarder geweest dan 86 kilo, wat toch 20 kilo te zwaar is voor mijn lengte.

De tweede fout, die ik kon maken, was dat ik op dieet ging.

Ik heb het Sonja Bakker dieet gedaan, maar ook een crashdieet (Bio HCG) op basis van een supplement en 3 weken op een 500 calorieën dieet. Ik denk dat ik over de 10 jaar regelmatig aan het diëten was. Het lukt mij ook iedere keer om af te vallen, alleen erna kwam ik even snel weer aan. Ik veranderde namelijk niks aan mijn leefstijl en ging al snel weer in dezelfde fout, met het bekende jojo effect als gevolg.

Ik kwam mezelf regelmatig tegen, tijdens vakanties naar China en Vietnam. Mijn conditie liet mij in de steek en ik voelde mij een oud mens in een jong lichaam. Ik was 30+, maar voelde mij zeker 50+. 3 jaar terug besloot ik bij de huisarts te vragen of het wel goed met me ging. Zodra ik ‘s morgens mijn bed uit kwam had ik pijn bij het opstaan in de benen. Ik kon niet normaal opstaan, maar moest langzaam in beweging komen. Daarnaast had ik het gevoel dat er vocht in mijn handen zat. Zo voelde dat tenminste. Misschien heb ik wel een ernstige aandoening.

De huisarts stuurde mij naar het lab voor bloedprikken, maar daar kwam niet iets uit. Hij stelde voor dat ik maar wat meer moest gaan bewegen. Ik ging meer bewegen, maar de klachten bleven. Al snel verwaterde het bewegen weer en accepteerde ik dat er niet meer in zat dan dit.

In begin 2014 maakte ik kennis met Monique Smets van Pro Sante. In eerste instantie op zakelijk vlak, maar toch luisterde ik goed wat Monique allemaal zei over gezonde voeding. Eind 2014 werd het contact intenser en besloot ik om het jaar 2015 goed te beginnen. Waarom dat aan een begin van een jaar moet is eigenlijk niet belangrijk, maar het kwam zo uit. In november had ik besloten om in januari 2015 het 10kilolichter progamma te gaan volgen van Fenna Janssen. Hier ligt de focus op emotie eten. In februari ga ik starten bij Monique met de Pilates lessen. Ik dacht: ”Laat ik rustig beginnen met opbouwen”.

In januari bood Monique de Body & Mind Reset Programma aan. Een programma met een aantal Detoxweken. Hoe mooi zou dat zijn om van de verslaving van de suikers en de caffeine af te komen en dan zelfstandig verder te gaan. Ondertussen had ik al gelezen dat suikers de grote boosdoeners zijn in onze voeding. De eerste twee dagen van de detox waren een ramp. Barstende koppijn en totaal geen energie. Ik voelde me echt niet lekker. Door de supplementen was het detoxen (ontgiften) begonnen. Dag 3 was het tegenover gestelde van de eerste twee dagen. Ik stond na een dag werken nog even de kamer te stofzuigen. Ik deed dat uit mezelf, maar verklaarde me wel voor gek. Wat een energie krijg ik hiervan, voel me top. Tijdens het programma zaten we in een besloten Facebookgroep. Hier werden recepten uitgewisseld en zijn we een stimulans voor elkaar.

In februari begon ik met de Pilateslessen. In maart volgde de Saterday Fitness Challenge.

Het ging als vanzelf. Wow wat een energie om te bewegen. In mei verzwikte ik mijn enkel, maar in plaats van om te stoppen, besloot ik om door te gaan. Wel es waar niet met actief sporten, maar me wel te houden aan gezonde keuzes. In augustus deed ik een tweede detoxkuur. In september gingen we op vakantie naar Bali en ook daar was het nieuwe voedingspatroon goed vol te houden. Na de vakantie van Bali besloot ik om ook de gluten uit mijn voeding te schrappen. Volgens mij was dat het moment dat mijn klachten van stramme spieren en sompige handen verdwenen. Ik word leniger en ik kan me veel makkelijker bewegen. Mijn conditie verbeterd evenals mijn spierkracht. In september heb ik mijn 1x in de week uitgebreid met 2x in de week sporten. Ik heb de HIIT training toegevoegd, naast de Pilatesles, die ik al deed.

De moeilijkste maanden voor mij zijn de wintermaanden. Mijn energieniveau daalt en de verleidingen van lekker eten met de feestdagen komen er weer aan. Op 5 december zijn het de chocolade letters en pepernoten. Ik vond een recept voor gezonde pepernoten. Een keer gebakken en toen was het goed, geen behoefte aan meer. Ook met de kerstdagen hebben we eigenlijk niets bijzonders gedaan. Eerste kerstdag lekker uit eten geweest en verder niets. Geen kerstkransjes en chocoladebonbons. Ook Oud & Nieuw hebben we niet gevierd met oliebollen en bubbels. Nu denk je misschien: ”Wat saai!”

Ik heb het niet gemist en ook niet naar gesnakt. Het is helemaal uit mijn systeem.

Mijn succesmoment was de weegschaal in januari. Gewichtsneutraal de winter door. Yeah!

In 2015 ben ik 7 kilo afgevallen. Niet gigantische kilo’s, maar mijn winst zit in mijn fysieke gesteldheid. Ik heb meer energie en voel me gezond.

We zijn ondertussen al weer in mei 2016. In januari heb ik wederom een detoxkuur gedaan. Deze keer volledig op sappen en zonder spoelingen. Sport ik 2x per week en met de Saterday Challenge zelfs 3x per week en ik kan ook weer joggen. Omdat ik niet weet wat de oorzaak is van mijn veranderingen ben ik nu weer elementen aan het toevoegen. Zo heb ik al weer een gebakje gegeten op een verjaardag en eet ik weer brood (met gluten).

En ik kan je eerlijk zeggen: “Ik voel me nu minder goed en met minder energie.”

Voor mij een goede reden om dit weer aan te passen.

Ik wil nog wel verder onderzoeken, waardoor de klachten weer terug komen. Ook ben ik benieuwd, waarom ik niet blijf afvallen. Ik heb nog 15 kilo te veel, die ik ook graag wil afvallen. Maar een snelle oplossing hoef ik niet meer. Ook al duurt het nu 2 jaar voordat ik weer op gewicht ben, dan heb ik dat er wel voor over. Het belangrijkste is nu dat ik lekker in mijn vel zit met meer energie.

Als ik afgelopen jaar er op terug kijk is het me heel makkelijk af gegaan. Ik heb geen behoefte meer aan ongezonde dingen en zijn de verleidingen in de winkels geen verleidingen meer. Ze geven me geen energie en ik voel me er niet beter door wanneer ik ze heb gegeten.

Ik heb me niet gerealiseerd wat een belangrijke factor voeding heeft op ons functioneren.

Nu weet ik beter!