Herfstelijke Pompoensoep

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

De blader vallen van de bomen en de mooie herfstkleuren verdwijnen. In dit jaargetijde en ook in de winter is het fijn om de herfstkleuren terug te laten komen in je voeding. Ik ben zelf helemaal fan van pompoensoep en deel daarom graag dit recept met jullie.

Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. Tekorten aan serotonine worden in verband gebracht met inslaapproblemen, herfst-/winterdepressies, energieverlies tijdens de donkere dagen, een verhoogde pijngevoeligheid maar ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoontes, zoals een enorme zin in zoet. Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonine niveau nog meer. Zet een dergelijk soepje dus regelmatig op het menu als de herfst/winter niet uw tijd van het jaar is.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt gemalen chili (of spaanse peper of cayenne)
  • 4 kardemom zaden
  • 1 theelepel kurkuma
  • Ca. 1 kg pompoen
  • Ca. 1 cm verse gember
  • 500 cc water
  • 400 cc kokosmelk
  • 1.5 biologisch bouillonblokje
  • 1 koffielepel kokosolie extra vergin (met kokossmaak)

Bereiding

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden (even kneuzen in een vijzel) en de kurkuma. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen, het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje.

Bron: Rineke Dijkinga van “Weten van (h)eerlijk eten”

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie