Sinds ik nu al meer dan twee jaar glutenvrij eet is het soms heel moeilijk om toch een lekker recept te vinden voor broodjes. Vooral ook omdat ik geen gist en lactose eet. Twee jaar geleden heb ik de opleiding tot Hormoonfactor Trainer gedaan bij Ralph Moorman en ben toen met een heleboel leuke mensen in contact gekomen tijdens mijn opleiding. Een van deze mensen is Philippine Borgers van Omega10.nl. Zij heeft een heerlijk recept op haar blog staan van glutenvrije broodjes en natuurlijk wilde ik deze ook graag proberen.

Ik heb deze broodjes al vaker gemaakt en ze zijn heerlijk en ook nog eens goed voor je darmen door de toevoeging van Psylliumvezels.

Ingrediënten

3 el Psylliumvezels*)

½ Lr handwarm water

150g groente naar keuze A B OF C

D is een heerlijke feestdagen variant:

A. 1 wortel+1 pastinaakwortel geraspt

B. 150g courgette geraspt

C. 150 g knolselderij geraspt

D. 1 geraspte appel + 1 el venkelzaadjes + 1 el speculaaskruiden

2 el olijfolie

1,5 tl gejodeerd zeezout

150g fijne havermout

150 g boekweitmeel

150g rijstemeel (evt. nog smakelijker met kastanjemeel als variatie)

30g sesam- of maanzaadjes, of gehakte pompoen- of zonnebloempitten

Glutenvrije groentebroodjes 14-16 stuks

Verwarm de oven op 190 graden. Meng de psylliumvezels in het water en laat dit 15 minuten staan om een gel te vormen. Mix dit vervolgens 2 minuten met een mixer om er een luchtig mengsel van te maken. Voeg vervolgens de groente naar keuze, het zout en de olie toe en mix dit weer goed door. Voeg dan de haver en de andere meelsoorten toe en roer dit met een houten lepel of mag ook met je handen door tot een dikke pap. Maak er met je handen (nat maken want anders blijft het enorm plakken) of met een ijslepel ca.16 porties van: ronde bolletjes. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de bolletjes lichtjes met wat olijfolie en besprenkel ze dan met de zaadjes e/o pitten naar keuze. Bak de bolletjes ong. 45-60 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn gaar wanneer de korst goudkleurig en stevig is en wanneer je er op klopt moet het een beetje hol klinken. Wanneer de korst nog zacht is moet je ze nog iets langer in de oven laten bakken. Laat ze afkoelen voordat je de bolletjes open snijdt om ze te beleggen.

*) te bestellen via de webshop https://pro-sante.nl/product/psyllium-husk-400gram. Psylliumvezels verbeteren je darmmilieu, helpen winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Dit recept is geïnspireerd op het enige echte goede glutenvrije bakboek Glutenfree Secrets (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar) en de geweldige Engelstalige foodblog van Green Kitchen Stories

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *