Detox je FIT!

11priscilla smets

Detox je FIT!

Mijn eerste detox ervaring in een detoxdagboek…

Ik had al vaak over detoxen gehoord maar tot voor kort had ik me hier nog nooit echt in verdiept. Hier kwam echter snel verandering in na de laaiend enthousiaste “detox-verhalen” van mijn tante Monique Smets. Zij is trainer hormoonfactor en detox coach en runt haar eigen ‘health studio’  Pro Sante in Assen. Binnen dit innovatieve en enerverende concept krijg je professionele begeleiding bij het blijvend veranderen van je leefstijl. Hierover volgt binnenkort nog een uitgebreid blog, voor (contact) informatie en een kortingscode voor een detoxkuur zie de link aan het einde van het blog! Anyway, mijn tante bood mij een detoxkuur aan en dit aanbod heb ik, nieuwsgierig als ik ben, uiteraard niet afgeslagen. In dit blog beschrijf ik mijn ervaring in een dagboek, de gedachten die ik vooraf had en de resultaten die ik heb ervaren. Uiteraard eerst meer over het hele idee achter detoxen….

Waarom detoxen?

Detox wordt ook wel ontgiften genoemd en betekent het reinigen van je lichaam. Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling. Een van deze vervuilingsbronnen is bewerkt voedsel waar onze supermarkten vol mee liggen. Door deze vervuiling kunnen afvalstoffen zich ophopen in ons lichaam. Voor het verwerken van deze stoffen heeft ons lichaam een eigen ‘opruimdienst.’ Echter, door al het bewerkte voedsel van tegenwoordig draait de opruimdienst met ondercapaciteit (gezien het voornamelijk bezig is met het verwerken van voedsel) en is het lichaam niet in staat alle afvalstoffen op te ruimen. Deze afvalstoffen kunnen zich vervolgens gaan ophopen in je darmen, waardoor voedingsstoffen minder goed door je lichaam kunnen worden opgenomen. Op den duur kan dit leiden tot klachten. Tijdens een detoxkuur wordt je lichaam zoveel mogelijk ontzien van het verwerken van voeding, waardoor je de spijsverteringsorganen rust geeft, zodat het lichaam grondig gereinigd en weer versterkt kan worden.

Ik heb de detoxkuur gedaan via Innerwave en deze bestaat uit 3 fases: De afbouwfase waarin je 5 dagen een aangepast dieet volgt en start met het innemen van Powergoodies. De detoxfase waarin je het lichaam ontziet en reinigt. Je helpt je spijsverteringsorganen in deze fase tot rust te komen en start met een grote schoonmaak van je darmen. Deze fase draagt bij aan het beëindigen van darmvervuiling en het herstellen van het zelfreinigende vermogen van de spijsverteringsorganen. De beste manier van detoxen is 7 dagen sapvasten. Een iets minder strenge variatie van detoxen kan bestaan uit smoothies en verse groenten en fruit en onbewerkte noten. In de detoxfase help je het lichaam bij het afvoeren van gifstoffen middels darmspoelingen, ook wel klysma´s. De laatste fase is de opbouwfase. In deze fase volg je een dieet van 4 dagen waarin vaste voeding wordt opgebouwd. Uiteindelijk zou je na deze 4 dagen je uiteraard willen houden aan een gezond voedingspatroon en je lijf niet opnieuw ´vervuilen´ met bewerkte voeding.

Okey, genoeg ´detoxtheorie´ en meer over mijn verwachtingen, ervaringen, resultaten en hersenspinsels tijdens het kuren J

Ik ben de kuur redelijk ´open-minded´ begonnen zonder al te veel verwachtingen of doelen vooraf. Uiteraard had ik wel wensen en daarnaast ook wel wat zorgen vooraf: Ik hoopte dat het me meer energie, een meer rustige huid (hier had ik een hard hoofd in gezien mijn onrustige huid sterk wordt beïnvloed door hormonale schommelingen), een lager vetpercentage en een algeheel positief gevoel door een gereinigd lijf zou opleveren. Ik maakte me vooral zorgen over het verlies van spiermassa door tekorten in mijn voeding, honger of enorme eetdrang tijdens de detoxfase en daarnaast erge futloosheid en chagrijnig zijn in deze zelfde fase. Stiekem zag ik erg op tegen de detoxfase naarmate deze dichterbij kwam.

De afbouw- en opbouwfase leken qua inhoud erg op mijn normale voedingspatroon. Ik heb deze fases daarom erg makkelijk doorlopen. Tijdens de detoxfase heb ik een dagboek bijgehouden. Mocht je geen zin hebben om dit hele dagboek te lezen maar wel benieuwd zijn naar de resultaten die de detoxkuur me opgeleverd heeft, scroll dan alvast naar beneden.

 

Mijn DETOXDAGBOEK:

Om het mezelf makkelijker te maken tijdens de moeilijke momenten van deze fase, heb ik vooraf een aantal helpende gedachten geformuleerd, namelijk: “Honger is relatief, in ontwikkelingslanden is er misschien sprake van honger, niet tijdens mijn detoxfase. Ik drink luxe sappen en neem hoogwaardige voedingssupplementen en ik kies zelf voor deze detox….Klagen is voor sissies, verstand op nul en gaan! Ik ga mezelf op lastige momenten vooral niet de vraag stellen of ik honger/trek heb en waarom ik dit doe. Ik heb met mijn volle verstand gekozen deze kuur te doen en ik ga dit dus niet heroverwegen op lastige momenten…just do it!”

Dag 1: Sapvasten, 4 sappen op een dag. Psychisch gezien valt het me mee. Lichamelijk heb ik het zwaarder. Ik voel me slap en mijn concentratievermogen is waardeloos, wat ten koste gaat van mijn werk (ik ben gewoon aan het werk tijdens het kuren). De darmspoeling valt me reuze mee en de powergoodies zijn goed te drinken!

Dag 2: Ik word om 05:00u in de ochtend wakker met het gevoel door een vrachtwagen te zijn overreden en 6 flessen wijn te hebben gedronken de avond ervoor. Zo kan ik niet functioneren op mijn werk. Mijn lijf geeft aan dat er veel te weinig energie binnenkomt. Ik besluit daarom de week te vervolgen middels een iets mildere vorm van detoxen, namelijk door een zeer beperkte hoeveelheid vers fruit (max. 2 stukken per dag) en een heel klein beetje rauwe groenten en onbewerkte noten (1 maal per dag) toe te voegen aan de sappen. Het gaat tegen mijn principes in mijn lichaamssignalen volledig te negeren en de toevoeging voelt erg goed. Ik voel me vandaag topfit! Met sporten ervaar ik iets minder kracht te hebben.

Dag 3: Vandaag vergaat me goed. Wel heb ik zin in eten, met name koolhydraten mis ik. Ik probeer echter te genieten van hetgeen ik wel mag. De sapjes van Frecious die ik neem bevallen me goed. Ze smaken goed en het bespaart me veel tijd in het klaarmaken.

Dag 4: Ik heb vandaag weinig energie om te sporten. Vooral in de avond voel ik me slap en ervaar ik eetdrang. Ik heb het zwaar vandaag. Ik ben prikkelbaar en heb spierpijn in mijn nek en schouders. Vriendlief heeft het zwaar te voortduren, ‘sorry schat’.

Dag 5: Ik kijk onwijs uit naar de opbouwfase! Na vandaag nog 2 dagen! Ik heb behoefte aan een simpele boterham, mijn havermout in de ochtend en een avondmaaltijd….Door de darmspoelingen voel ik me ‘gereinigd.’

Dag 6: Ik ervaar vandaag veel positieve energie en het sporten gaat goed. Het “I’m Alive” gevoel dat de kuur beloofd herken ik vandaag wel al een beetje.

Dag 7: Geen bijzonderheden. Ik heb me gedurende de afgelopen week best fit gevoeld naarmate de zeer beperkte hoeveelheid energie die ik vanuit mijn voeding heb binnengekregen. Ik ben erg benieuwd hoe ik me ga voelen als ik weer de juiste hoeveelheid brandstof binnenkrijg uit mijn voeding! Het gevoel van fitheid kan denk ik alleen maar beter worden!

 

Resultaten & DETOXconclusie:

+Ik voel me lichamelijk en geestelijk fitter!

+Ik voel me gereinigd en dat is een erg fijn gevoel…Ik heb het gevoel mijn gezondheid echt een boost te hebben gegeven.

+Het heeft me meer mentale kracht gegeven om verleidingen (die ik op dat moment niet wil nemen) te weerstaan en ik heb meer controle over eetdrang. I mean, als je een hele week kan detoxen dan kun je dat 2de koekje bij de koffie ook echt wel weerstaan!

+Mijn vet % is absoluut omlaag zonder verlies van spiermassa. Ik viel in 7 dagen ongeveer 1,5kg af (dat is op mijn lichaamsgewicht relatief gezien veel in een redelijk korte tijd). Dit gewichtsverlies is ook na de opbouw en na een week mijn eigen voedingsschema te hebben gevolgd nog aanwezig.

+Ik waardeer mijn ‘normale’ voeding nog meer dan anders en ik geniet hier nog bewuster van.

+Ik ben me nog meer bewust van de productkeuzes die ik maak binnen mijn voeding en ik kies nog bewuster voor gezonde en onbewerkte biologische voeding. Daarnaast ben ik me nog bewuster van de juiste balans tussen voeding en beweging. Ik heb gezondheid nog hoger in het vaandel staan!

+Ik werk met morbide obese patiënten die binnen de behandeling dieetrestricties opgelegd krijgen en in sommige gevallen kortdurend dienen te crashen middels maaltijdvervangers. Ik kan me na de detoxkuur veel beter voorstellen hoe lastig dit is waardoor ik me beter kan inleven in mijn patiënten.

-Mijn onrustige huid is helaas niet verbeterd. Hormonale schommelingen zijn de boosdoener en het was denk ik een illusie te denken dat een detoxkuur dit kon verhelpen. Een detoxkuur kan echter nog maanden doorwerken dus wie weet komt dat gave huidje nog…..

-Het is absoluut zwaar en de detoxfase moet je niet onderschatten. Blijf vooral luisteren naar je lijf! Gezien dit een vrij extreme manier is om met voeding om te gaan, raad ik dit vanuit psychologisch oogpunt niet aan voor mensen met een eetstoornisverleden.

 

En dan nu de brandende vraag….”Zou je het nog een keer doen??” Het antwoord hierop is JA. Ik zou dan denk ik wel kiezen voor een iets minder heftige variant die bijvoorbeeld slecht enkele dagen duurt.

Ik wil afronden met het volgende: Gezonde voeding en goed voor jezelf en je lichaam zorgen is absoluut belangrijk. Voorkom echter dat je hier te obsessief mee bezig gaat, jezelf niets meer toestaat, niet meer geniet en dat dit gaat leiden tot stress (alles behalve gezond!). De 20-80% regeling vind ik mooi….zorg dat minimaal 80% van je voeding eerlijk en gezond is. Dit geeft je 20% ruimte om te kiezen voor hetgeen je lekker vind of hetgeen waar je behoefte aan hebt. Dit kan dus ook prima iets zijn wat niet helemaal gezond is:

“Eat clean to stay fit and healthy, eat some chocolate en drink a little wine to stay sane” J

 

Liefs,

 

Priscilla

 

Je kunt mijn weg naar een steeds gezondere en fittere leefstijl ook volgen op Instagram @priscilla.pjp

 

Meer informatie verkrijg je via de volgende websites:

Coaching via Pro Sante: https://pro-sante.nl/

De detoxkuur die ik gedaan heb is via ProSante te volgen en begeleiding kan ‘face to face’ plaatsvinden, maar ook telefonisch, via Skype of Whatsapp. Easy dus! Met kortingscode MyLOT krijg je t/m 30 april maar liefst 10% korting op je kuur bij ProSante!

Via de volgende link kom je meteen op de juiste pagina: https://pro-sante.nl/product/body-and-mind-resetdetox-met-begeleiding/

Ook blogt Priscilla voor MyLOT.