Verantwoord shoppen tijdens Feestdagen!

11

De Kerstdagen en Oud & Nieuw staan weer voor de deur. Voor velen toch een moeilijke tijd als je gezond wil blijven eten en niet teveel wilt zondigen. Het is moeilijk om niet te vervallen in valkuilen zoals suikervrije snacks en een vette hap tijdens het samen zijn met je vrienden en familie die misschien niet zo nauw kijken als het om gezonde voeding gaat. En natuurlijk is het prima om af en toe te genieten en even nergens op te letten, maar tijdens de decembermaand is het erg vaak feest.

Als je in deze periode jezelf helemaal te buiten gaat zou het kunnen gebeuren dat je van januari tot en met de zomer hard moet werken om de opgebouwde kilo’s van de decembermaand er af te werken. Dat is natuurlijk nergens voor nodig.

Je wilt je geen buitenstaander voelen. Je wilt niet je eigen maaltijd en snacks meenemen. Je wilt gewoon genieten en ontspannen!! Maar je wilt ook niet dat je je na de feestdagen opgeblazen en moe voelt, dat je broek wat strakker zit en je huid onrustig is geworden, toch?

De verleidingen zijn overal. Misschien vind je het heel moeilijk en niet leuk om in deze tijd van het jaar jezelf constant dingen te ontnemen en overal “nee”tegen te zeggen. Ook nu gaat het om balans, lekker eten en genieten terwijl je de gezondheid niet uit het oog verliest. Want je wilt natuurlijk het liefst je goede energie behouden, op een gezond gewicht blijven en je lekker voelen in je eigen lijf.

Met een beetje bedachtzaamheid en met deze simpele stappen zijn je feestdagen beter in balans, waardoor je misschien niet die extra pondjes op je heupen krijgt en die pukkel op je kin.

Download hier “De Feestdagencoach”.Een gids met recepten en gezonde snacks voor de feestdagen!

Hier zijn 5 Tips om gezond de feestdagen door te komen.

TIP 1: vooruit plannen

Op de meeste feestjes staan snacks als stokbrood, kaas, salades en veel zoetigheid. Zorg er dus voor voordat je van huis weggaat je al wat eet. Hoe minder “Trek”je hebt hoe minder je van het “Foute”eet en hoe minder je geneigd bent om van het “Foute” te eten omdat je “nu toch al bezig bent”.

Een paar snacks die je kunt nemen voordat je de deur uitgaat:

 • een gezonde eiwitbron, zoals kipfilet met avocado en zeezout
 • een handje noten en een stuk fruit
 • een smoothie
 • een kopje zelfgemaakte soep
 • kastanjecracker met roomboter en Tahin of avocado met tomaatjes of met een zelfgemaakte hummus
 • een gebalanceerde salade met een gezonde eiwitbron, goede vetten en groenten

TIP 2: Houd het simpel

Zorg ervoor dat de maaltijden die je eet makkelijker verteerbaar zijn. En als je bij vrienden of familie eet laat dan de toastjes, het brood en de sauzen staan. en eet meer groenten gedoopt in bijvoorbeeld humus en snack als lijven en zalm. Om een verzadigd gevoel te krijgen zorg je ervoor dat je goede eiwitten, verse groenten en gezonde vetten combineert.

Als je je maaltijd zo simpel, vers en natuurlijk mogelijk houdt dan zijn je spijsvertering en je middel je dankbaar.

TIP 3: Gezond uit eten

Als je uit eten gaat dan gelden dezelfde “regels”als je wanneer je thuis eet. Combineer altijd een goede koolhydraat met een gezond eiwit en een gezonde vetbron, Het is makkelijker om je gezonde gewicht te behouden als je bloedsuiker in balans is. En dat is mogelijk als je de juiste voedselcombinaties eet.

Voorbeelden:

 • Kies een voorafje, zoals een salade, olijven, vis/schaaldieren.
 • Kies de gegrilde, gebakken of gestoomde zalm. kip, vis, zeevruchten of vlees. vraag naar extra groenten en/of zilvervliesrijst in plaats van brood en frietjes.
 • Vraag naar een combinatie van een beetje koolhydraten(zilvervliesrijst, zoete aardappel, peulvruchten), groenten en eiwitten(vlees, vis, ei). Vraag of je groenten gestoomd, geroosterd of gebakken in knoflook en olijfolie kunnen worden.
 • Vraag naar soepen en salades zonder zuivel, bindmiddel(tarwe) en croutons.
 • Als je een niet te onderdrukken neiging hebt om een toetje te bestellen, bestel die dan lekker. Je hoeft je tijdens de feestdagen echt niet alles te gaan onthouden. De beste keuze is natuurlijk een bakje vers fruit.

TIP 4: Verstandig met alcohol

Onthoud dat alcohol je remmingen verlaagt en er dus voor kan zorgen dat je meer eet of dat je eten kiest dat je lichaam niet dient. Alle alcohol is schadelijk en jou lever moet overuren draaien om het om te zetten. Als jou lever te druk is om alcohol om te zetten is het niet in staat om “dikmakende” hormonen zoals oestrogeen af te breken. Wil je toch graag een glaasje alcohol drinken kies dan voor een glaasje rode wijn of een glaasje wodka aangelengd met spa rood. En wissel dit af met water.

TIP 5: Ontspan

We zijn vaak gestrest tijdens de feestdagen. Als we eten terwijl we stress ervaren zal onze vertering niet goed haar werk kunnen doen. Haal dus regelmatig diep adem vanuit je buik en wees je bewust van wat je eet. Je bent dan ook beter in staat de zoetigheid af te slaan.

TIP 6: Neem zelf iets lekkers mee

Sla 2 vliegen in 1 klap door een zelfgemaakte brownie mee te nemen. Je hebt een presentje voor de gastvrouw en tegelijkertijd ben je verzekerd van een gezonde snack. Deze brownie valt echt bij iedereen in de smaak.

Ik wens jullie allemaal fijne en stressvrije feestdagen toe!!