Essentiële oliën: insectenwerend en huidverzorgend bij insectenbeten.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Naast een bijdrage aan huidverzorging en verbetering van de huid kunnen essentiële oliën ook helpen als natuurlijke bescherming tegen muggen en andere insecten. Opmerkelijk is dat vele insecten juist op geur (=essentiële olie) afkomen voor nectar en bestuiving. Ze ruiken de vluchtige geurstof en als er wat te halen valt, komen ze erop af. Echter, als vluchtige stoffen uit de plant zijn gedestilleerd, dan zijn ze veel te sterk voor insecten en blijven ze weg.

Vroeger werden al geurende kruiden tegen muggen gebruikt. Bosjes lavendel, tijm, rozemarijn werden tussen de kleren gelegd tegen o.a. luizen en muggen. Bijna alle essentiële oliën zijn als insectenwerend middel toe te passen. Uit onderzoek is gebleken dat alleen citrusoliën zoals sinaasappel, mandarijn, bergamot en grapefruit niet zo geschikt zijn. Verschillende mensen hebben de ervaring dat deze juist de insecten aantrekken.

Hoewel er geen 100% bescherming tegen insectenbeten bestaat, zijn er voldoende oliën die insecten een tijd kunnen weren. Wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën en hun insectenwerende eigenschappen is de laatste tijd sterk toegenomen omdat men zoekt naar alternatieven voor de chemische middelen die tegenwoordig worden gebruikt. Naast hun effectieve bescherming is er ook een negatieve kant aan deze chemische middelen: er ontstaat resistentie en ze belasten het lichaam doordat ze in vetweefsel achterblijven. Het meest bekende insectenwerende middel is DEET, dat voor kinderen nog wel eens naar voor komt als toxisch. Er zijn natuurlijke alternatieven die, bij regelmatig gebruik, voldoende bescherming bieden, maar het onderzoek daarnaar is nog in volle gang.

Behandeling van een insectenbeet!

Mocht men gestoken worden, dan zijn essentiële oliën een effectieve hulp ter verlichting van de symptomen. Er is geen betere essentiële olie die zo verbluffend snel werkt bij een muggenbeet als tea tree olie. De jeuk verdwijnt direct en er ontstaat geen ontsteking. dezelfde werkzaamheid is ook gezien bij een wespen- en bijensteek. Direct 1 à 2 druppels tea tree op de plek aanbrengen en zelfs de zwelling wordt vermeden. Dit mag 3 tot 5 keer per dag herhaald worden.

Bij een tekenbeet nooit essentiële olie op de teek druppelen, maar deze eerst helemaal verwijderen en daarna op de plaats van de beet Tea tree olie, eventueel vermengd met lavendel, aanbrengen.

Insectenwerende olie kun je hier bestellen. Het is een verzorgende olie en ruikt ook nog eens heerlijk. Voordat je de olie gebruikt eerst een kleine hoeveelheid op je huid doen en 24 uur wachten om te zien of je geen allergische reactie hebt op de sterke essentiële oliën die hierin verwerkt zijn. Ze zijn wel verdund, maar beter toch vooraf even uittesten.

WIL JIJ DEZE OLIE BESTELLEN? KLIK DAN HIER.

Bron: Stichting Sango

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie