Deze hartige taart is verrukkelijk en makkelijk klaar te maken. Je kunt de taart ook al van te voren bereiden en als de eters komen hoef je de taart alleen nog maar in de oven te zetten.

Gezondheidstips!
  • Veel gezonde vetten in één maaltijd: Olijfolie, amandelmeel/hazelnootmeel, wilde zalm. Dat is bijna een unicum. Ook voor mensen met overgewicht, suikerziekte en/of bloedsuikerspiegelproblemen is dit een ideale, heerlijke maaltijd.
  • Doe bij voorkeur één van de genoemde bindmiddelen in je gerechten omdat de meeste bindmiddelen (zoals aardappelzetmeel, allesbinder, etc) onze bloedsuikerspiegel behoorlijk kunnen ontregelen.
  • Omdat hazelnoot- en amandelmeel geen gluten bevatten moeten er wel eieren en bindmiddel in. Anders wordt het een brokkelige taart.
Ingrediënten:
  • 500 gram broccoli
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 theelepels bindmiddel (kuzu, Arrowroot, johannesbroodpitmeel of 2 eetlepels kokosmeel)
  • 4 biologische eieren
  • 2 volle eetlepels mediterraanse kruiden à la Rineke
  • 2 theelepels gemalen rozemarijn of 2 takjes zeer fijn gemalen verse rozemarijn
  • ca. 100 ml. kokosyoghurt (kokosstart). Optioneel!
  • flinke scheut olijfolie
  • geraspte schapen- of geitenkaas
  • half bosje verse basilicum
  • 200 gram amandel- of hazelnootmeel
  • 4 theelepels biologische bouillonpoeder zonder gistextract (Ekoplaza)
  • 1 blikje wilde zalm, bakje Quorn (zonder e-nummers) of biologisch rundergehakt
  • peper en zout
Bereiding:

De broccoli in kleine roosjes snijden en de bleekselderij in kleine stukjes snijden. In een stoompan net niet gaar koken. Uien en knoflook fruiten in een beetje kokosolie. Gebruik je Quorn of biologisch gehakt, dan deze meebakken. De Quorn/gehakt, het bindmiddel, de eieren, alle kruiden en het kruidenzout/bouillonpoeder (met uitzondering van de verse basilicum) toevoegen. Door elkaar mengen met een spatel. Vervolgens het meel erdoor spatelen. Groenten, uien en knoflook door mengsel spatelen. Als je geen Quorn/gehakt gebruikt hebt nu de wilde zalm toevoegen. Even proeven of het gekruid genoeg is en eventueel nog wat italiaanse kruiden of rozemarijn, zout en peper toevoegen. Even kijken of het smeuïg genoeg is, anders klein beetje yoghurt of olijfolie toevoegen. In een bakvorm doen. Goed aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laagje geraspte schapen- of geitenkaas over de taart strooien. In de oven zetten op 15o graden en in circa 45 minuten laten garen. Uit de oven halen en de verse basilicum, in stukjes gesneden, erover strooien. Eet één punt van deze taart en serveer er een lekkere frisse salade bij. Eet je de taart niet in één keer op, dan na het eten de taart uit de bakvormhalen, anders wordt de bodem erg week.

Bron: Weten van (H)eerlijk eten van Rineke Dijkinga

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *