Variatie in je ontbijt, lunch en avondeten is datgene dat ik uitdraag naar de mensen die ik begeleid in de voeding. Variatie in je voeding is risicospreiding. Dat wil zeggen dat je minder snel intolerant wordt tegen een bepaald voedingsmiddel, omdat je niet hele grote hoeveelheden van één en hetzelfde voedingsmiddel eet.

Daarom deel ik graag dit ontbijtrecept zodat je weer een nieuw recept aan je lijstje kan toevoegen.

Allereerst het recept van de Cashewnoten Yoghurt!

Ingrediënten:

  • 150 gram rauwe cashewnoten (minstens 4 uur geweekt)
  • 1 EL versgeperst citroensap
  • 2 TL ahornsiroop
  • Snufje zeezout
  • 1 TL vanillepoeder (ongezoet)
  • 225 ML gefilterd water
  • 1 à 2 probiotica-capsules

Bereiding:

  • Giet de cashewnoten af en spoel ze af. Doe ze in een blender met het ciroensap, ahornsiroop, het zout en de vanillepoeder. Laat de blender draaien tot de noten grof gehakt zijn. Voeg vervolgens het water toe, terwijl de machine draait. Draai het mengsel tot het de gewenste dikte heeft. Voeg wat meer water toe als je van dunne yoghurt houdt. Giet het mengsel in een glazen pot.
  • Roer desgewenst de inhoud van de probiotica-capsules door het mengsel met een niet metalen lepel
  • Dek de pot af met luchtdoorlatend materiaal, zoals een stuk kaasdoek of een theedoek, en zet hem op een warme plek. Het fermentatieproces kan 6-24 uur duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur(hoe warmer hoe sneller het gaat). De yoghurt is klaar als je belletjes ziet verschijnen en als hij aangenaam friszuur ruikt. Gebruik een niet metalen lepel om een beetje te proeven.

Bron: www.mynewroots.org

GRANOLA

ingrediënten

  • 175 g havermout
  • 25 g sesamzaad
  • 3 el kokosolie [i]
  • 2 el rauwe (liefst Manuka) honing of ahornsiroop
  • 1 tl vanille extract*)
  • snuf zeezout
  • geraspte schil van biologische sinaasappel
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 30 g kokossnippers
  • 30 g amandelen
  • 30 g walnoten
  • 30 g cashewnoten
  • 30 g pompoenpitten
  • 30 g zonnebloempitten
  • 25 g lijnzaad
  • 50 g gedroogd fruit zonder suiker zoals cranberries, ongezwavelde rozijnen of abrikozen in stukjes gesneden, gojibessen, moerbeibessen of incabessen
  • evt 1 kop gepofte boekweit

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de kokosolie ietsje warm worden in een kommetje in de oven waardoor deze vloeibaar wordt. Voeg de honing of ahornsiroop toe evenals kaneel, nootmuskaat, geraspte sinaasappelschil (helemaal fijngehakt), vanille extract en snuf zeezout en roer dit goed door tot een glad papje. Vermeng dit olie-kruidenpapje met de havermout en het sesamzaad in een grote mengkom zodat alles goed gemengd wordt. Strooi dit op een met bakpapier bedekte ovenplaat en laat 20 minuten roosteren totdat het goudbruin is, hussel het halverwege goed door met 2 lepels om te voorkomen dat delen aanbranden. Strooi de laatste vijf minuten de zonnebloempitten en pompoenpitten erover en laat deze nog even mee roosteren.Hak ondertussen de noten grof. Laat de havermout afkoelen en meng met alle noten, pitten en het gedroogde fruit (zonder suiker!). Je kunt eventueel ook gepofte boekweit  toevoegen.

Deze heerlijke granola kun je in een grote glazen wekpot makkelijk een maand bewaren voor dagelijks gebruik. Natuurlijk kun je in 1 keer de dubbele hoeveelheid maken als je twee ovenplaten hebt die je tegelijkertijd de oven in kunt schuiven.

Eet dit als ontbijt naar keuze met Griekse yoghurt, kwark en voeg naar smaak vers seizoensfruit toe. Appel, banaan, kiwi, peer, sinaasappel, mandarijn of welk seizoensfruit er goedkoop te krijgen is.

Alle noten zijn ongebrand en ongezouten. De kokossnippers en het gedroogde fruit biologisch zonder conserveermiddelen.

Gepofte boekweit is o.a. bij Jumbo en reformwinkels te koop.

*) Vanille extract is o.a. in druppels te koop in reformwinkels en online bij www.puurmieke.nl. Ik gebruik de biologische zonder suiker van Cook.

Bron: www.omega10.nl

 

One Response to Cashewnoten Yoghurt met Granola
  1. Top!! Ga ik ook eens maken in een vrije weekend!


[begin]

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *