De schappen van de supermarkten puilen tegenwoordig uit met allerlei voorverpakte ontbijtrepen en ontbijtkoeken. Maar als we de hoogdravende gezondheidsclaims op de verpakkingen negeren en de ingrediëntenlijsten eens nader inspecteren, blijken deze producten helemaal niet zo gezond te zijn. Het is dus hoog tijd om de plastic verpakkingen achter ons te laten en zelf gezonde, handzame ontbijtbonken te gaan bakken. Deze waanzinnig lekkere koeken zitten bomvol vezels, eiwitten, gezonde vetten, echte vruchten en zelfs bonen! Kinderen zijn er dol op en volwassenen trouwens ook. Dus maak een dubbele hoeveelheid en bewaar ze in de vriezer, zodat je elke ochtend iets hebt om van te geieten.

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel chiazaadjes
  • 325 gr. glutenvrije havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel natirumbicarbonaat
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zeezout
  • 250 gr. witte bonen voorgekookt (goed afspoelen onder de kraan)
  • 60 ML kokosolie gesmolten
  • 60 ML rauwe honing of pure ahornsiroop
  • geraspte schil van een biologische sinaasappel
  • 60Gram ongezoete appelmoes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 70 Gram ongezwavelde abrikozen
  • 30 Gram rozijnen
  • 35 Gram Pompoenpitten
Bereidingswijze:
  • Verwarm de over voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de chiazaadjes met 3 eetlepels water in een kommetje en laat dit 15 minuten opzwellen tot een geleiachtige massa.
  • Maal 125 gram havermout tot meel. Doe dit meel in een grote mengkom en meng de overgebleven 200 gram havermout, hetbakpoeder, het natirumbicarbonaat, het kaneelpoeder en et zout erdoor.
  • Draai de bonen en de kokosolie in de Blender tot een romige puree. Voeg de honing of ahornsiroop, de sinaasappelrasp, de chiagelei, de appelmoes en het vanille-extract toe en draai het geheel tot een glad mengsel.
  • Giet het bonenmengsel bij het havermoutmengsel en roer het geheel tot een samenhangend deeg. Meng de abrikozen, de rozijnen en de pompoenpitten erdoor.
  • Verdeel het deeg over de bakplaat en snij er vierkante plakken van. Laat ze 15-18 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze eet. Je kunt de koeken 1 week op kamertemperatuur bewaren in een vershouddoos of maximaal 1 maand in de vriezer.

Bron: Sarah Britton
www.mynewroots.org

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *