Bananen-Avocado Brood

november 13, 2015 Recepten

 

Lang heb ik gezocht naar een lekker recept met avocado en dit recept is zeker een favoriet!

Dit brood is vrij van zuivel en geraffineerde suikers want het is alleen gezoet met fruit. Je kunt ‘m zelfs 100% glutenvrij & vegan maken (zie tips). De avocado vervangt in dit recept de olie en zorgt voor de nodige gezonde vetten. Het zorgt ook voor een smeuïge structuur.

 

Je hebt nodig (voor 12 porties): 

  • 55 gram havermeel
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen vanille
  • snuf zeezout
  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe avocado
  • 3 (kleine) eieren
  • 5 Medjoul dadels
  • 2 eetlepels kokoschips

 

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Mix in de keukenmachine (of met een staafmixer) de banaan, (ontpitte) dadels, eieren & het vruchtvlees van de avocado tot een glad mengsel
  3. Meng in een beslagkom het haver- & amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, vanille en zeezout door elkaar en zorgt dat er geen klontjes meer inzitten
  4. Voeg het avocado-banaan mengsel toe aan het meel en spatel dit voorzichtig door elkaar totdat je een glad beslag hebt zonder klontjes maar mix vooral niet te lang
  5. Vet een cakeblik van 25 cm in met (kokos)olie of bekleed ‘m met bakpapier en verdeel het beslag er gelijkmatig over en bestrooi met de kokoschips
  6. Bak het brood in ongeveer 50-60 minuten goudbruin en gaar. Check dit door een satéprikker in het brood te steken, deze moet er droog uitkomen. Bedek het brood eventueel halverwege de baktijd met aluminiumfolie als de kokoschips dreigen te verbranden

 

Tips:

  • 100% glutenvrij? Maak dan zelf havermeel door glutenvrije havermout van Rosies of Lieke is Vrij in een keukenmachine/Koffiemolen tot meel te malen of gebruik meer amandelmeel of boekweitmeel in plaats van havermeel.
  • Vervang de eieren dan door Chiazaad. Een ei vervang je door 3 eetlepels water te mengen met 1 eetlepel chiazaad.  Voor dit recept heb je 3 eieren nodig dus 3 eetlepels chiazaad en 9 eetlepels water. Laat dit even wellen voor je het aan het beslag toevoegt voor het beste resultaat.
  • Voeg ook eens cacaopoeder en/of stukje gehakte pure chocolade of cacao nibs toe voor een chocolade variant. Laat dan de kaneel achterwege.
  • Bewaar dit brood, goed afgesloten, maximaal 4 dagen in de koelkast of vries plakjes in.

Bron: Personalfoodcoaching.nl

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *